270 kilometer spoor in Groningen en Friesland beveiligd

Zo’n 270 kilometer spoor in Groningen en Friesland krijgt binnen tien jaar tijd het moderne spoorbeveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System). Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat bekend. Het Rijk en de provincies Groningen en Fryslân investeren samen in het ombouwen van de treinen en het opleiden van personeel. De komende tijd worden de afspraken verder uitgewerkt.

Meer treinen

Het treinbeveiligingssysteem ERTMS heeft ook voordelen voor reizigers. Het systeem maakt het spoor veiliger en zorgt ervoor dat het spoor efficiënter gebruikt kan worden. Hierdoor kunnen er meer treinen rijden. Het nieuwe beveiligingssysteem is een eerste stap om in de toekomst zelfrijdende treinen mogelijk te maken. 

Investering

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt ongeveer € 315 miljoen uit voor de beveiliging van het spoor. Daarnaast kost het ombouwen van 70 treinen en het opleiden van 200 medewerkers ongeveer € 90 miljoen. Het Rijk betaalt hiervan € 60 miljoen, de provincie Groningen € 20 miljoen en de provincie Fryslân € 10 miljoen. ProRail start in 2026 met de werkzaamheden op het traject Harlingen Haven-Leeuwarden.