25.000 startsubsidie voor Voedseltuin Westerkwartier

De provincie geeft 25.000 euro startsubsidie voor de Voedseltuin Westerkwartier in Opende. De groenten en het fruit uit de tuin worden geteeld voor alle voedselbanken in de provincie Groningen. Met de tuin wil de voedselbank de mensen gezonder laten eten. Naar verwachting gaat de tuin in het vroege voorjaar van start.

Voedseltuin

De voedseltuin is een initiatief van Voedselbank Stad Groningen, in samenwerking met Voedselbank Westerkwartier. De kweker in Opende heeft 1 hectare grond, 20 kweekbakken en 9 tunnelkassen beschikbaar gesteld. Met enige renovatie heeft deze locatie veel mogelijkheden voor een professionele voedseltuin. De tuin kan straks misschien zelfs vele malen meer produceren dan de 850 kratten groenten die worden geproduceerd door het succesvolle 'Toentje' van de gemeente Groningen en Voedselbank Stad.

Meedoen

De kweker en de Voedselbank Westerkwartier willen samen de vrijwilligers begeleiden en coördineren. De voedseltuin wordt een plek waar vrijwilligers de mogelijkheid krijgen zinvol bezig te zijn. In samenwerking met de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn worden er extra plekken aangeboden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het werk bestaat vooral uit het zaaien, oogsten en verwerken van voedsel. Deze activiteiten worden uitgebreid met educatie, workshops over gezonde, lekkere voeding en bijenhouderij.

Begroting

De exploitatiebegroting 2017 bedraagt 38.500 euro. De vier gemeenten in het Westerkwartier betalen naar verwachting in totaal 38.500 euro voor twee parttime medewerkers om de vrijwilligers te begeleiden.
De provincie Groningen heeft voor drie voedseltuinen in totaal 75.000 euro beschikbaar.