240 banen door subsidie voor aardbevingsbestendig behang

De Groninger bedrijven Sealteq en Oosterhof Holman krijgen een subsidie van 150.000 euro voor hun systeem om metselwerk preventief te versterken tegen schade door aardbevingen. Zij hebben een soort versterkt behang uitgevonden dat de samenhang van gemetselde muren vergroot. Uiteindelijk moet het product ongeveer 240 banen in de regio opleveren.

De Groninger bedrijven Sealteq en Oosterhof Holman krijgen een subsidie van 150.000 euro voor hun systeem om metselwerk preventief te versterken tegen schade door aardbevingen. Zij hebben een soort versterkt behang uitgevonden dat de samenhang van gemetselde muren vergroot. Uiteindelijk moet het product ongeveer 240 banen in de regio opleveren.

Aardbevingsbestendig behang

De bedrijven Sealteq en Oosterhof Holman hebben het aardbevingsbestendige behang samen met de TU Delft en TU Eindhoven ontwikkeld. Met de subsidie van de provincie Groningen kunnen de bedrijven de laatste tests doen voordat het product klaar is voor de markt. Door het grote aantal huizen in de provincie dat vanwege de aardbevingen verstevigd moet worden, verwachten de twee bedrijven een grote vraag uit de regio. Ook zien de bedrijven kansen om de uitvinding in andere landen met aardbevingen te verkopen.

Subsidie

De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen.