1,8 miljoen voor proeffabriek van Avantium voor bioraffinage

Chemiebedrijf Avantium in Delfzijl gaat op 13 juli een proeffabriek openen voor bioraffinage, waarbij uit biomassa meerdere bestanddelen worden gewonnen die gebruikt kunnen worden voor industriële processen. In de fabriek wordt bijvoorbeeld resthout uit bosbeheer omgezet in suikers. De provincie ondersteunt het project met een bijdrage van 1,8 miljoen euro, vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG2017). De proeffabriek is de opmaat naar een grotere bioraffinagefabriek in Delfzijl, die op dit moment wordt ontwikkeld. 

Avantium

Avantium is wereldwijd actief in het onderzoeken, ontwikkelen en naar de markt brengen van vernieuwende chemische toepassingen, die tot doel hebben fossiele grondstoffen te vervangen voor groene grondstoffen. De grondstoffen die Avantium via bioraffinage wint, kunnen gebruikt worden voor industriële toepassingen, duurzame materialen en fermentatie (een proces waarbij bacteriën en schimmels gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken). Daarmee sluit het project goed aan op bestaande productieketens van bedrijven op het chemiepark in Delfzijl en in de Eemshaven.

Chemport Europe

In 2017 is naar aanleiding van het rapport van de commissie Willems het project Chemport Europe gestart. Hierbij werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden aan de vergroening van de chemiesector in Noord-Nederland. Volgens gedeputeerde Patrick Brouns past de ontwikkeling van de bioraffinagefabriek van Avantium 'naadloos' bij de ambitie van Chemport Europe. Het project zorgt bovendien voor twintig nieuwe banen, vooral voor hoogopgeleiden. 

Over de RIG

De RIG2017 maakt deel uit van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft zoveel mogelijk Groningers aan het werk te krijgen. De regeling werd in 2014 in het leven geroepen naar aanleiding van het faillissement van een aantal bedrijven in de Eemsdelta. De doelstelling van de RIG is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid in de Eemsdelta en op de Zernike Campus in Groningen. Het beschikbare bedrag van 40 miljoen euro wordt in verschillende rondes beschikbaar gesteld. De RIG2017 is de derde van vier tranches. De subsidieaanvragen worden behandeld door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).