Wandelen en fietsen

De uitgebreide en gevarieerde landschappen van Groningen herbergen de mooiste wandel- en fietsroutes. De provincie werkt met verschillende organisaties samen om comfortabele wandel- en fietspaden en een uitgebreid fietsroutenetwerk te realiseren. De routes gaan langs kwelders, door singellandschappen, over zandgronden, door polders, bossen of moerasgebied. En langs uitgestrekte cultuurlandschappen, zoals het Reitdiepgebied, waar soms de mooiste verhalen achter schuilen. Van dorpsommetjes tot kilometerslange fiets- en voettochten, culinaire tochten, combinatietochten van kanoën, fietsen en wandelen, tochten langs monumentale kerken en kinderfietsroutes. Veel van deze routes zijn vooraf digitaal te plannen.

Fietsers in het Lauwersmeergebied

Fietsknooppuntennetwerk

Fietsers kunnen via het Routenetwerk Fietsknooppunten Groningen hun eigen fietstocht door het Groninger land eenvoudig zelf bepalen. We hebben daarvoor samen met de gemeenten een knooppuntennetwerk gemaakt waarin verschillende bewegwijzerde ANWB-fietsroutes en trajecten van de landelijke lange-afstandfietsroutes (LF-routes) zijn opgenomen. Het LF-netwerk is vooral geschikt voor meerdaagse fietstochten. De fietsknooppunten zijn vooral bedoeld voor het plannen van kortere fietsroutes.