Hazen ‘rammelen’ over het veld

Geplaatst op 21 maart 2017
Hazen in het veld

Het voorplantingsseizoen voor de hazen bereikt op dit moment een hoogtepunt en dat is in een aantal weilanden goed te volgen. In grote open gebieden rennen groepen hazen de hele dag rond en achter elkaar aan. Kenners noemen dat het ‘rammelen’ van de hazen.

 

Lees verder: Hazen ‘rammelen’ over het veld

Hommelkoninginnen de lucht in

Geplaatst op 14 maart 2017
Hommel

Door het zachte weer van de afgelopen dagen komen steeds meer hommelkoninginnen naar buiten. De koninginnen zijn als enige overgebleven van de hommelpopulatie van vorig jaar. Hun taak is het om snel een nest te zoeken en eitjes te leggen.

 

Lees verder: Hommelkoninginnen de lucht in

Waddenzee onder de loep

Geplaatst op 7 maart 2017
Lauwerspolder

Binnen het 'Programma naar een Rijke Waddenzee' wordt dit jaar de rol van de Waddenzee voor opgroeiende vissen onderzocht. Ook worden knelpunten geïnventariseerd en bekeken welke oplossingen daarvoor zijn.

 

Lees verder: Waddenzee onder de loep

Eerste egels melden zich

Geplaatst op 7 maart 2017
Egel

Het relatief milde weer van de afgelopen tijd jaagt steeds meer dieren hun hol uit. Zo ook de egels. Normaal duurt de winterslaap van egels van oktober/november tot ongeveer eind april. Maar in een aantal tuinen worden inmiddels egels gespot die hun winterverblijf al hebben verlaten.

 

Lees verder: Eerste egels melden zich

Broedseizoen 2017 van start gegaan

Geplaatst op 7 maart 2017
Gierzwaluwen

Zo half maart begint elk jaar weer het broedseizoen en die duurt traditioneel tot half juli. Volgens de Wet Natuurbescherming mogen in die periode de vogels tijdens het broeden niet gestoord worden. Er mogen geen eieren worden geraapt, bomen gerooid of nesten vernield.

 

Lees verder: Broedseizoen 2017 van start gegaan

Molshopen markeren eind van vorstperiode

Geplaatst op 17 februari 2017
Molshopen

Nu de vorstperiode op haar eind loopt, krijgen steeds meer mensen last van molshopen in de tuin. Dat komt omdat regenwormen, het voornaamste voedsel van de mollen tijdens een periode van vrieskou dieper de bodem in gaan. Dan graven mollen ook dieper.

 

Lees verder: Molshopen markeren eind van vorstperiode

Overleg over aanleg 'vogelakkers'

Geplaatst op 17 februari 2017
Grauwe kiekendief

De Werkgroep Grauwe Kiekendief en de Vogelbescherming overleggen met een aantal boeren bij Nieuwolda en Nieuwe Statenzijl om akkers in te zaaien met banen luzerne en kruiden. Dat soort velden is aantrekkelijk voor roofvogels omdat er veel muizen in te vinden zijn. Daarnaast bieden de velden bescherming voor vogels en kunnen ze hier goed broeden.

 

Lees verder: Overleg over aanleg 'vogelakkers'