Nieuws

Zeldzame witoogeend in Lauwersmeer

Geplaatst op 1 mei 2017

In het Lauwersmeergebied en Lauwersoog zien vogelaars al een paar dagen een witoogeend rondzwemmen. De witoogeend is de zeldzaamste duikeend van Europa. De aantallen zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen. De vogel heeft momenteel een bedreigde status.

 

Lees verder: Zeldzame witoogeend in Lauwersmeer

Schedegeelster bij Coendersborg breidt uit

Geplaatst op 1 mei 2017

De zeldzame Schedegeelster breidt zich langzaam uit op landgoed Coendersborg in Groningen. Schedegeelster is een bolgewas dat voornamelijk voorkomt langs oudere beekdalbosjes en een voorkeur heeft voor voedselrijke, vochtige grond. Een bloeiende Schedegeelster is goed te onderscheiden van andere geelsterren, doordat een schutblad de stengels als een soort schede omvat.

 

Lees verder: Schedegeelster bij Coendersborg breidt uit

Zeehondenkijkwand Punt van Reide staat er weer

Geplaatst op 1 mei 2017
De kijkwand bij de Punt van Reide in aanbouw

De zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide is de afgelopen dagen weer op de dijk geplaatst. Rond de derde week van mei worden de eerste zeehonden verwacht die bij de Punt van Reide hun jongen krijgen.

 

Lees verder: Zeehondenkijkwand Punt van Reide staat er weer

Tuin snoeien in broedseizoen vaak strafbaar

Geplaatst op 21 april 2017

Het voorjaar brengt niet alleen het broedseizoen, maar zorgt er ook voor dat veel mensen weer in hun tuin aan de slag gaan. Dat zijn twee zaken die niet goed samengaan.

 

Lees verder: Tuin snoeien in broedseizoen vaak strafbaar

Zeldzame boommarter in Westerkwartier

Geplaatst op 21 april 2017
Boommarter

In de bossen van het Westerkwartier woont sinds een tijdje en nieuwe bewoner: de zeldzame boommarter. Het is een sterk bedreigd zoogdier en uiterst schuw, in tegenstelling tot zijn brutalere neef, de steenmarter.

 

Lees verder: Zeldzame boommarter in Westerkwartier

Geiten grazen broedeiland bij Oterdum schoon

Geplaatst op 30 maart 2017
De Nederlandse Landgeit

Twintig Hollandse landgeiten en een paar Drentse heideschapen zijn uitgezet op het broedeiland bij Oterdum om samen ongeveer een halve hectare af te grazen. Het is de bedoeling dat er straks weer een strak kiezelveld ligt, met hier en daar wat plukken korte vegetatie.

 

Lees verder: Geiten grazen broedeiland bij Oterdum schoon

Zonnig weer is vlindertijd

Geplaatst op 22 maart 2017
Argusvlinder

De komende week loopt de temperatuur aardig op en dat betekent een prachtige tijd voor de voorjaarsvlinders. Er zijn de afgelopen weken al duizenden dagvlinders gemeld. De felgele citroenvlinder werd het meest waargenomen. Het gaat vooral om patrouillerende mannetjesvlinders. De vrouwtjes komen wat later, vliegen minder en vallen minder op.

 

Lees verder: Zonnig weer is vlindertijd