Nieuws

Ralreiger ontdekt bij Zuidlaardermeer

Geplaatst op 9 juni 2017

Aan de rand van het Zuidlaardermeer, bij Leinwijk, hebben vogelaars de ralreiger ontdekt. Het is de zeldzaamste reigersoort van ons land, een maatje kleiner dan de bekende blauwe reiger. De ralreiger heeft roest-oranje gekleurde veren en gele poten. Als hij opvliegt blijkt dat de vogel witte vleugels heeft.

 

Lees verder: Ralreiger ontdekt bij Zuidlaardermeer

Vale gieren bezoeken Groningen

Geplaatst op 8 juni 2017

In de buurt van Stedum en Loppersum streek de afgelopen dagen een aantal vale gieren neer. Een bijzonder gezicht want deze enorme roofvogel met een spanwijdte van ongeveer 2.70 meter, bezoekt ons land slechts zelden. De vale gier is een van de meest algemene giersoorten van Europa en komt vooral voor in de berggebieden van Spanje en Italië. Vale gieren leven van aas. Het gaat dan vaak om dode berggeiten en andere middelgroot wild dat dood te vinden is in de uitgestrekte berggebieden.

 

Lees verder: Vale gieren bezoeken Groningen

Wespen uit de tuin?

Geplaatst op 6 juni 2017
wesp in een boom

Kenners voorspellen een woelig wespenjaar. Veel koninginnen hebben de winter overleefd, meer dan in andere jaren. Al deze koninginnen zoeken geschikte plekken om een nest te bouwen en niet zelden is dat in de buurt van bebouwing en achtertuinen.

 

 

Lees verder: Wespen uit de tuin?

Paarse morgenster bloeit weer

Geplaatst op 6 juni 2017
Paarse morgenster

Op diverse plekken in de provincie Groningen steekt de paarse morgenster de kop op. Het is een zeldzame plant, maar typisch voor de kleigronden van Groningen. Als je er vroeg bij bent, op een zonnige ochtend, kun je ze bloeiend tegenkomen.

 

Lees verder: Paarse morgenster bloeit weer

Krekelzanger bezoekt Lauwersmeer

Geplaatst op 29 mei 2017

Na de orpheusspotvogel en de prachtig gekleurde bijeneter is er weer een opvallende vogel in Lauwersmeergebied waargenomen: de krekelzanger. Een klein, onopvallend olijfbruin gekleurd vogeltje ter grootte van een mus maar met een paar herkenbare witte dwarsstrepen onderop zijn staart.

 

Lees verder: Krekelzanger bezoekt Lauwersmeer

Zoektocht gecrashte bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog gestart

Geplaatst op 9 mei 2017

Amerikaanse militairen zoeken in mei, in de Dollard, naar een gecrashte B-17 bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak van het toestel moet nog ergens in de Dollard liggen en er zijn nog twee bemanningsleden van dat toestel vermist: de piloot en de ‘tailgunner’. Het kan zijn dat hun stoffelijke resten nog in de wrakstukken liggen.

 

Lees verder: Zoektocht gecrashte bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog gestart

Honderden zwarte sterns in Zuidlaardermeer

Geplaatst op 9 mei 2017
witwangstern

Het ziet momenteel zwart van de zwarte sterns in het Zuidlaardermeergebied. Afgelopen dagen zijn er tegen de 300 van deze relatief schaarse broedvogel in het gebied geteld. Vrijwel allemaal zijn het vogels die op doortrek zijn en de meeste van hen zullen een broedplek elders in Nederland zoeken. In het Zuidlaardermeergebied broeden jaarlijks ongeveer 20 paartjes van deze mooie donker gekleurde stern, die zijn nest het liefst maakt op vlotjes van waterplanten zoals krabbenscheer.

 

Lees verder: Honderden zwarte sterns in Zuidlaardermeer