Vraag en antwoord

Wat is krimp? En in welke gebieden in de provincie spreken we over krimp? Hieronder vindt u vragen én antwoorden over krimp.

Krimp

• Wat is krimp?

Krimp is het omgekeerde van bevolkingsgroei. Maar krimp is meer dan alleen bevolkingsdaling. Ook de bevolkingsopbouw verandert in gebieden met krimp. Dit komt omdat jonge mensen en gezinnen wegtrekken. De achterblijvende bevolking vergrijst.

Bij krimp zien we vaak leegstaande of onverkochte huizen. Voorzieningen zoals winkels, sportclubs en scholen zijn steeds moeilijker in stand te houden. Uiteindelijk komt de leefbaarheid van de gebieden in de knel.

• Is krimp een probleem?

We zijn gewend om groei te beschrijven met positieve waarden. Groei is goed en krimp is een probleem. Krimp levert problemen op voor de mensen die wonen in krimpgebieden. Het aantal huishoudens daalt, met gevolgen voor bijvoorbeeld zorgvoorzieningen, onderwijs, woningmarkt en arbeidsmarkt. Dus als we niets doen, dan lopen we de kans dat in krimpgebieden het onprettig wordt om er te wonen en te leven.

Maar is krimp alleen maar een probleem? Nee. Krimp biedt ons ook de aanleiding zaken anders te gaan organiseren. Hoe dit moet, dat werken we nu uit. De provincie schrijft met gemeenten een plan met concrete acties.

• Wat zijn de krimpgebieden in de provincie Groningen?

Er zijn drie gebieden waar krimp merkbaar en zichtbaar is in onze provincie. Dit zijn:

- Regio Eemsdelta
    - Regio Oost-Groningen
    - gemeente De Marne

Alle Groninger krimpregio's kennen een vergelijkbare forse krimp van de bevolking en ook van het aantal huishoudens.

Regio Eemsdelta

In de regio Eemsdelta, de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum (afgekort DEAL-gemeenten), zal het aantal inwoners tot 2040 met 12.000 personen oftewel met bijna 20 procent dalen. Het aantal huishoudens in de regio daalt tot 2040 met 4000 oftewel met 14 procent. Dit betekent dat de woningvoorraad met 4000 woningen moeten dalen in deze periode om leegstand te voorkomen. De krimp is het grootst in Delfzijl. Hier daalt de bevolking met bijna 8000 personen en het aantal huishoudens met ruim 3500 tot 2040.

Regio Oost-Groningen

In Oost Groningen, de gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde, daalt de bevolking tot 2040 met 28.000 personen oftewel met bijna 20 procent. Het aantal huishoudens in de regio daalt tot 2040 met circa 9500 oftewel met 14 procent. Dit betekent dat de woningvoorraad met 9500 woningen moet dalen in deze periode om leegstand te voorkomen.

Gemeente De Marne

In de gemeente De Marne wordt een bevolkingsdaling verwacht van circa 2500 personen oftewel van bijna 25 procent tot 2040. Het aantal huishoudens daalt in deze periode met 450 oftewel met 10 procent. Dit betekent dat de woningvoorraad in De Marne met 450 woningen moet dalen in deze periode om leegstand te voorkomen.