Krimp

Wat is onze kijk op krimp?

Bevolkingsdaling of krimp: ook in onze provincie merken we de gevolgen. Er zijn drie gebieden waar krimp merkbaar is. Deze zijn:

• DEAL-gemeenten (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum)
  • Oost-Groningen
  • gemeente De Marne

Wat is krimp?

Krimp is meer dan alleen bevolkingsdaling. Ook de bevolkingsopbouw verandert. Jonge, hoogopgeleide mensen en gezinnen trekken weg. De mensen die er blijven, worden ouder. In gebieden met krimp zien we leegstaande of onverkochte huizen. Voorzieningen zoals winkels, sportclubs en scholen zijn steeds moeilijker in stand te houden. Uiteindelijk komt hierdoor de leefbaarheid van de gebieden in de knel.

Dit doet de provincie

Is krimp een kans of een bedreiging? Hoe kunnen we blijven zorgen voor leefbaarheid? Hoe kunnen we het geld het beste besteden? Dit zijn belangrijke vragen waar de provincie een antwoord op wil vinden. In dit dossier staan voorbeelden van projecten, onderzoeken en beleidsdocumenten.