Stand van zaken

Wie gaat met wie en hoe staat het met het herindelingsproces?

Betrokken gemeenten

naam nieuwe gemeente

geplande fusiedatum

status

Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en SlochterenMidden-Groningen1 januari 2018

De herindelingswet is gepubliceerd en in werking getreden. De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad vonden plaats op 22 november 2017.

Meer informatie op www.midden-groningen.nl.

Bellingwedde en VlagtweddeWesterwolde1 januari 2018

Grootegast, Leek, Marum en ZuidhornWesterkwartier1 januari 2019

Het wetsvoorstel is op 20 november 2017 ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken 34 829).

Meer informatie op herindeling.westerkwartier.nl.

Groningen, Haren en Ten Boer

Groningen1 januari 2019

Provinciale Staten hebben op 1 februari 2017 het herindelingsadvies vastgesteld. Het advies is verzonden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad heeft op 7 juli 2017 ingestemd met het herindelingsvoorstel van de minister. Het wetsvoorstel is voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Begin augustus heeft de Raad van State advies uitgebracht. Het wetsvoorstel is op 13 oktober 2017 ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken 34 805).

Meer informatie op www.herindelingghtb.nl.

Bedum, De Marne, Eemsmond en WinsumHet Hogeland1 januari 2019

Het wetsvoorstel is op 20 november 2017 ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken 34 828).

Appingedam, Delfzijl en LoppersumNog niet bekendNog niet bekend

De gemeenteraden van Appingedam, Delfzijl en Loppersum hebben op 16 november 2017 een richtinggevende uitspraak gedaan tot gemeentelijke herindeling. Er bestaat geen eenduidig beeld bij deze gemeenten over de wenselijke herindelingsdatum.

Pekela, Veendam en StadskanaalNiet van toepassingNiet van toepassing

De drie gemeenten hebben een gezamenlijke verkenning gedaan van een mogelijke fusie. De raden van Pekela en Stadskanaal waren voor een herindeling, de raad van Veendam daartegen.

OldambtNiet van toepassingGevormd in 2010De gemeente is destijds ontstaan na een samenvoeging van Scheemda, Winschoten en Reiderland.