Stand van zaken

Wie gaat met wie en hoe staat het met het herindelingsproces?

Betrokken gemeenten

naam nieuwe gemeente

geplande fusiedatum

status

Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en SlochterenMidden-GroningenGevormd per 1 januari 2018

De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad hebben plaatsgevonden op 22 november 2017. Op 1 januari 2018 is de nieuwe gemeente van start gegaan.

Meer informatie op www.midden-groningen.nl.

Bellingwedde en VlagtweddeWesterwoldeGevormd per 1 januari 2018

Grootegast, Leek, Marum en ZuidhornWesterkwartier1 januari 2019

Het wetsvoorstel is op 20 november 2017 ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken 34 829). De schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel is inmiddels door de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken afgerond. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de Tweede Kamer.

Meer informatie op herindeling.westerkwartier.nl.

Groningen, Haren en Ten Boer

Groningen1 januari 2019

Het wetsvoorstel is op 13 oktober 2017 ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken 34 805). Op 19 januari jl. heeft de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken een werkbezoek aan het gebied gebracht en een hoorzitting over het wetsvoorstel gehouden. De schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel is inmiddels door de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken afgerond. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de Tweede Kamer.

Meer informatie op www.herindelingghtb.nl.

Bedum, De Marne, Eemsmond en WinsumHet Hogeland1 januari 2019

Het wetsvoorstel is op 20 november 2017 ingediend bij de Tweede Kamer (Kamerstukken 34 828). De schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel is inmiddels door de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken afgerond. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de Tweede Kamer.

Meer informatie op www.bmwe-gemeenten.nl.

Appingedam, Delfzijl en LoppersumNog niet bekend1 januari 2021

De gemeenteraden van Appingedam, Delfzijl en Loppersum hebben op 16 november 2017 een richtinggevende uitspraak gedaan tot gemeentelijke herindeling. De raden van de drie gemeenten hebben inmiddels ingestemd met 1 januari 2021 als beoogde herindelingsdatum.

Pekela, Veendam en StadskanaalNiet van toepassingNiet van toepassing

De drie gemeenten hebben een gezamenlijke verkenning gedaan naar een mogelijke herindeling van de drie gemeenten. De raden van Pekela en Stadskanaal hebben op basis daarvan op 28 februari 2017 een besluit genomen voor een herindeling van de drie gemeenten, de raad van Veendam besloot tegen een herindeling te stemmen. De gesprekken over de bestuurlijke toekomst worden met de nieuwe gemeentebesturen voortgezet.

OldambtNiet van toepassingGevormd per 1-1-2010De gemeente is ontstaan na een samenvoeging van de gemeenten Scheemda, Winschoten en Reiderland.