Schade na een aardbeving

Waar kunt u terecht wanneer u schade hebt?

Bent u getroffen door een aardbeving en hebt u schade aan uw woning of een gebouw? Of voelt u zich onveilig en wilt u weten of uw woning nog veilig is? Neem dan contact op met het loket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) via het gratis telefoonnummer: 0800 – 4444 111 (7 dagen in de week van 8.00 uur tot 20.00 uur). Ook kunt u op de website www.schadedoormijnbouw.nl een digitaal schadeformulier invullen. En u kunt langskomen op Cascadeplein 10, 9726 AD in Groningen (op werkdagen van 08.00 uur tot 17.00 uur). Dat is ook het postadres als u uw schade per brief wilt sturen.

Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen

Bewoners en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart 2018 terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Hiervoor is de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen opgericht. De commissie neemt onafhankelijk van de NAM en de overheid beslissingen over de oorzaak van de schade en de schadevergoeding. Behalve nieuwe schades gaat de commissie ook alle schademeldingen afhandelen die sinds 31 maart 2017 om 12.00 uur zijn ingediend. De opening van het loket vormt een belangrijke nieuwe stap in de onafhankelijke afhandeling van schade als gevolg van de gaswinning in Groningen, zoals vastgelegd in het nieuwe schadeprotocol. De provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen hebben hierover op 31 januari 2018 overeenstemming bereikt met het kabinet.

Oude schadegevallen

Alle openstaande schademeldingen van vóór 31 maart 2017 voor 12.00 uur worden afgehandeld door de NAM

Verwachting over tijd en schadevergoeding

Het schadeloket is geopend op maandag 19 maart 2018, maar verkeert nog zeker enkele weken in een opstartfase. Mogelijk is er sprake van wachttijden aan de telefoon. Vanaf half april komt er meer duidelijkheid over wanneer de eerste schadevergoedingen worden uitgekeerd. Eerst moet in april een nieuwe werkwijze voor schadeafhandeling vastgesteld worden door de onafhankelijke commissie. De commissieleden zijn sinds kort benoemd en hebben tijd nodig om zich in te werken in de complexe materie.

Onderzoek naar schade aan een woning